NIEDZIELNY OBIAD, SKŁADNIKI, SZPARAGI, UROCZYSTY OBIAD, WARZYWA, ZUPY

Krem z białych szparagów z grzanką z serem cheddar

22 czerwca 2016

Na pożegnanie sezonu szparagowego dziś ugotowałam pyszną zupę. Jeśli przyzwyczailiście się do tego, że zupa szparagowa jest mdła, to ta na pewno nie jest!!! Odrobina gałki muszkatowłowej nadaje jej ziołowy smak a grzanka z czeddarem powoduje, że staje się ona bardzo treściwa… No i do tego ta czarnuszka!!! Lubicie? Jeśli nie jedliście koniecznie kupcie… Wyborna!!!

Składniki:

– 2 pęczki szparagów (około 900g)
– 2 łyżka masła
– 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 szklanki śmietanki kremówki

Dodatkowo:
– 4 kromki chleba
– 50 g sera cheddar
– czarnuszka do posypania

Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końcówki (ok. 3 cm), łodyżki obrać, pokroić na mniejsze
kawałki. W garnku roztopić 2 łyżki masła, podsmażyć szparagi co chwilę mieszając przez 4-5 minut.
Doprawić solą, gałką muszkatołową, pieprzem i wymieszać. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez
ok. 5 minut. Zmiksować blenderem z dodatkiem śmietanki kremówki na idealnie gładki krem (około 1 minuta
miksowania). Zupę można również przelać przez sito i przetrzeć, w ten sposób pozbędziemy się resztek
łykowatych włókien szparagów.

Cheddar zetrzeć na tarce. Kromki chleba posypać serem i czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na
1-2 minuty (do momentu roztopienia sera). Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na ciepłej zupie i
podawać.

Krem z biały szparagów z granką z serem cheddar

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj