DANIE GŁÓWNE

Kotlety jajeczne

5 lipca 2016

Idealne na piątek albo wegetarian… Kotleciki jajeczne. Podane z młodymi ziemniakami i mizerią stanowią swietną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych. Możecie je urozmaicic bardziej niż ja… Dodać własną mieszankę ziół, posiekaną papryczkę albo kawałek aromatyczne sera. Spróbujcie!!! Nie bójcie się eksperymentować!!!

Składniki:

– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 1 surowe jajko
– pół pęczka cebulki dymki ze szczypiorem
– 2 płaskie łyżki bułki tartej (plus bułka do obtaczania)
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 lyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– olej lub oliwa do smażenia

Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać (można również zetrzeć na tarce albo rozgnieść widelcem). Do jajek dodać surowe jajko, bułkę tartą, posiekaną dymkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kotlety (tak jak mielone). Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na tłuszczu. Podawać z mizerią i ziemniakami.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj