Bez kategorii, GRUSZKI, JABŁKA, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, OWOCE, PO POLSKU, SKŁADNIKI, ŚLIWKI, SPECJALNE OKAZJE, VEGAN, WIGILIA, WIGILIA I BOŻE NARODZENIE

Kompot z suszu

14 grudnia 2017

Kompot z suszu – nieodzowny element wigilijnego stołu. Tak samo ważny jak uszka, pierogi, barszcz czy śledzie… Można go przygotować dzień wcześniej, wtedy owoce jeszcze bardziej „naciągają smakiem”, jest bardziej intensywny i smaczny. Do mieszanki suszonych owoców dodaję skórkę pomarańczową, cynamon i goździki… Po ugotowaniu, słodzę go miodem, np. gryczanym, który jest specyficzny i bardzo wyrazisty w smaku… Nie wiem jak u Was, ale u mnie owoce (po skończeniu kompotu) znowu się zalewa wrzątkiem, odczekuje aż naciągną i znowu pije… Szkoda je wyrzucić… 

Składniki:
– 500 g suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek)
– 2 litry zimnej wody
– 3 łyżki miodu
– skórka z 1 pomarańczy
– laska cynamonu
– 3 goździki

Pomarańczę sparzyć i obieraczką do warzyw obrać ją. Owoce zalać zimną wodą, dodać skórkę pomarańczową, goździki i cynamon. Całość zagotować i pozostawić na ogniu na około 15 minut (kompot powinien lekko mrugać). Gotowy, ostawić aby trochę ostygł i „naciągnął smakiem”. Po tym czasie przelać do dzbanka i posłodzić miodem.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj