DANIE GŁÓWNE, OWOCE, SKŁADNIKI, ŚLIWKI, ZIEMNIAKI

Knedle ze śliwkami i cynamonem

1 września 2016

To ekspresowe danie zrobisz w pół godziny… Tak tak… EKSPRESOWE!!! Patrzysz na nie i wydaje Ci się, że zrobienie takiego obiadu to planowanie z dnia na dzień? Nic bardziej mylnego… Powiem szczerze, że i ja tak myslałam dopóki nie wzięłam się za nie sama… Zaczełąm od samego rana, żeby wyrobić sie do wieczora 🙂 A tu proszę kilka ruchów praską do ziemniaków, kilka ruchów ręką i pyszne, sezonowe danie gotowe. To danie ma jeszcze jedną niewątpliwą zaletę… Możesz przygotować je z ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia… Nie wyrzucaj ich!!! Dodaj jakiekolwiek owoce i stwórz pyszny, słodki obiad!!!

Składniki:

– 700 g ziemniaków;
– 250 g mąki pszennej;
– szczypta soli do smaku
– 2 jajka
– około 10 sztuk śliwek bez pestek
– cukier (po około 1/3 łyżeczki cukru na każdą śliwkę)

Dodatkowo:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki bułki tartej
– cynamon do posypania

Ziemniaki obrać i ugotować. Gorące przepuścić dwa razy przez praskę. Zostawić do całkowitego wystudznenia. Dodać mąkę, sól oraz jajka. Składniki wymieszać i połączyć w jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować w placuszki, w środek włożyć śliwkę i porcję cukru. Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi uformować kulki. Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez ok. 3 minut. Polać podsmażoną na maśle bułką tartą i posypać odrobiną cynamonu.

20160830-DSC_0105

20160830-DSC_0101

20160830-DSC_0091

20160830-DSC_0083

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj