CIASTA, DESERY, DOMOWA PIEKARNIA, KUCHNIE ŚWIATA, PO POLSKU, PODWIECZOREK, SPECJALNE OKAZJE, WIELKANOC, WIGILIA I BOŻE NARODZENIE

Keks

12 grudnia 2017

Keks ewidentnie kojarzy się ze świętami… Obłędnie pachnie pomarańczą, masłem i prawdziwą wanilią. Polany lukrem prezentuje się przepięknie na stole. Wiem… Nie jest to najlżejsze ciasto, bo na 500 g mąki przypada aż 500 g siekanych bakalii ale uwierzcie – docenicie jego smak… Przed połączeniem bakalii z masą, mieszam je z mąką po to aby wchłonęła nadmiar wilgoci a bakalie nie opadły na sam spód keksówki… Na wierzchu oczywiście pękło 🙂 Nie wiem czy to moja wina czy to specyfika ciasta… Nie martwię się, bo smak przewyższa jego niedoskonałości 🙂

Składniki*:
– 500 g mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia bakalii
– 500 g posiekanych bakalii (rodzynki, żurawina, morele, orzechy włoskie, kandyzowana skórka
pomarańczowa)
– 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
– 200 g przesianego cukru pudru
– 5 jaj w temperaturze pokojowej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki mleka
– ziarenka z połowy laski wanilii

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Bakalie wymieszać z łyżką mąki (duże bakalie np. morele czy orzechy posiekać tak aby miały mniej więcej taką samą wielkość). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło połączyć z cukrem pudrem i miksować około 5 minut na jasną i puszystą masę. Po tym czasie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Następnie wlać mleko oraz ziarenka wanilii. Do tak przygotowanej masy dodawać po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas miksować do połączenia wszystkich składników). Na sam koniec do masy keksowej dodać bakalie i dokładnie ciasto wymieszać  łyżką (masa będzie bardzo gęsta dlatego mikser sobie z nią nie poradzi). Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę. Keks polać lukrem i bakaliami albo posypać cukrem pudrem.

*Podane składniki wystarczają na keksówkę o wymiarach 11×31 cm.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj