KUCHNIE ŚWIATA, PO POLSKU, SKŁADNIKI, WARZYWA, ZIEMNIAKI, ZUPY

Kartoflanka z duszonym porem

4 stycznia 2017

Kartoflanka z duszonym porem to rozgrzewająca zupa idealna na taką pogodę jak dzisiaj… Ugotowana na wołowinie z dodatkiem duszonego na maśle pora… Jeśli macie rosół, który został z niedzielnego obiadu, spokojnie możecie go wykorzystać… Zamiast pietruszki możecie dodać koperek… Dowolność tutaj jest duża… Zupa ta jest przepyszna, bardzo sycąca i naprawdę prosta w przygotowaniu 🙂

Składniki:
– 500 g mostka wołowego
– 2 litry zimnej wody
– 1 średniej wielkości marchewka
– 1 średniej wielkości pietruszka
– kawałek selera (wielkości główki czosnku)
– 3 ziela angielskie
– 2 liście laurowe
– 500 g ziemniaków
– 1 por
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– szczypta kurkumy
– 2 łyżki siekanej natki pietruszki

Mięso opłukać, włożyć do dużego garnka, wlać zimną wodę i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 40 minut. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Warzywa włożyć do zupy, dodać liście laurowe, ziele angielskie przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 7 minut. Marchewkę, pietruszkę i seler wyjąć z wywaru, po przestudzeniu pokroić na plasterki i mniejsze kawałki. Przygotować pora. Odciąć zielone części, pozostawić białą i jasno – zieloną część. Przekroić wzdłuż na 2 części, dokładnie opłukać i posiekać. Na większej patelni roztopić masło, włożyć pora i zeszklić mieszając przez ok. 6 minut. Tak uduszonego pora dodać do zupy. Całość doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz kurkumą. Zdjąć z ognia, wrzucić posiekane warzywa z zupy, wlać zahartowaną śmietanę (śmietanę wymieszać na początku z łyżką gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka – w ten sposób śmietana się nie zważy). Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszkę.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj