KALAFIOR, SKŁADNIKI, WARZYWA, ZUPY

Kalafiorowa

26 lipca 2016

Jeśli zależy Ci na pysznej, warzywnej i lekkiej zupie na obiad to dobrze trafiłaś 🙂 Dziś proponuję Wam KALAFIOROWĄ. Letnia i niezwykle odżywcza… Niebywałą zaletą jej jest to, że zimą możesz ją ugotować z mrożonego kalafiora, a poza tym to zupa błyskawiczna. Jeśli nie masz ochoty spędzić całego dnia w kuchni to koniecznie ugotują moją kalafiorową!!!

Składniki:

– 2 litry bulionu (warzywnego, mięsno – warzywnego)
– 300 g ziemniaków
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– pęczek zielonej pieptruszki
– gałązka lubczyku
– 30 dag kalafiora
– szczypta kurkumy
– płaska łyżeczka soli
– pół łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu

W garnku zagotować bulion. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki  marchewkę, pietruszkę i gałązkę lubczyku. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut. W międzyczasie
różyczki kalafiora wyłożyć na sitko i przelewać ciepłą wodą. Wrzucić do zupy i gotować jeszcze około 10 minut. Na koniec dodać sól, pieprz i kurkumę. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Zupę proponuję cały czas mieć na oku. Jeśli różyczki kalafiora będą mniejszę to zupa ugotuje się szybciej niż moja 🙂

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj