DANIE GŁÓWNE, KACZKA, OBIAD NIEDZIELNY, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, UROCZYSTY OBIAD

Kaczka długo pieczona

26 października 2016

Kaczka długo pieczona to jeden z tych przepisów, które nie wymagają dużego nakładu pracy ale strasznie długo się na nią czeka… Tą kaczkę postanowiłam przygotować nieco inaczej niż wszystkie inne bo zafundowałam mojej  leżakowanie całą noc w solance… Solance takiej jaką przygotowuje się do ogórków kiszonych… Mięso przez całą noc ma kontakt ze słoną wodą przez co jest równomiernie doprawione a po upieczeniu niezwykle kruche i soczyste… Na samym początku moja kaczka długo pieczona miała być nadziewana jabłkami ale nie tym razem… Jest nas tylko dwoje więc jakbym jeszcze ją nadziała jedlibyśmy ją cały tydzień  😉  Jabłko dla odmiany dodalam do sałatki i w sumie trochę wyszła jak kaczka z jabłkami 🙂


Składniki:

– 1 kaczka o wadze około 2 – 2,5 kg (u mnie to kaczka wiejska)

Składniki na solankę:
– 5 litrów wody
– 5 łyżek soli
– 5 liści laurowych
– 15 – 20 kulek pieprzu w kulkach
– 10 kulek ziarna angielskiego

Składniki na marynatę:
– 3 ząbki czosku
– 4 łyżki majeranku
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki chili
– 1 łyżeczka suszonego imbiru
– 3 łyżki masła

Wszystkie składniki solanki ze sobą połączyć, zagotować i wystudzić. Kaczkę umyć, włożyć do zimnej solanki. Całość wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie kaczkę wyjąć z wody (słoną wodę wylać), mięso osuszyć. Czosenk przecisnąć przez praskę a masło rozpuścić. Wszystkie składniki marynaty połączyć (zalanie suchych składników gorącym masłem sporoduje uwolnienie aromatu – olejków eterycznych). Kaczkę natrzeć gotową, przestudzoną marynatą. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę ułożyć grzbietem do góry w brytfannie. Wstawić do nagrzanego piekarnika (bez przykrycia) i piec przez 45 minut. Następnie zamknąć garnek pokrywą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 2 godziny. Po 2 godzinach zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut aby całość z wierzchu się przyrumieniła. Podawać z ulubioną sałatką lub CZERWONĄ KAPUSTĄ i kaszą gryczaną.

Kaczka długo pieczona.

Kaczka długo pieczona......

Kaczka długo pieczona..

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj