Bez kategorii, COŚ NA ZĄB, JAJKA, NA ZDROWIE, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, WEGE

Jajko na miękko i paluszki razowe w szynce parmeńskiej

5 grudnia 2016

Jajko na miękko i paluszki razowe w szynce parmeńskiej to moja dzisiejsza śniadaniowa propozycja… Bardzo pyszna i energetyczna… A ponieważ jestem szczęśliwą posiadaczką jajek prosto od wiejskich kurek to było naprawdę wyjątkowe!!! Do tego razowe paluszki, chrupiące od parmezanu, zawinięte w słoną szynkę parmeńską… PO PROSTU PYCHA!!!


Składniki:

– 2 jajka
– 1 kromka razowego chleba
– 2 łyżki masła
– 3 – 4 łyżki drobno startego parmezanu (ew. grana padano, pecorino)
– 4 plasterki szynki parmeńskiej
– sól morska
– świeżo mielony czarny pieprz

Jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Do rondelka wlać wodę i zagotować. Powoli i delikatnie łyżką włożyć jajka do gotującej się wody (NIE OBIJAĆ ICH O SIEBIE BO POPĘKAJĄ). Gotować 4 minuty. Odcedzić, zalać bardzo zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Włączyć funkcję grilla. Masło roztopić w rondelku. Kromkę chleba pokroić wzdłuż na tzw. 4 paluszki, posmarować roztopionym masłem. Obtoczyć w tartym parmezanie a następnie zawinąć w plasterek szynki parmeńskiej. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i grillować przez około 4 minuty, aż szynka się lekko zrumieni i stanie się lekko chrupiąca. Podawać z jajkami ugotowanymi na miękko, posypanym solą morską i pieprzem.

Jajko na miękko i paluszki razowe w szynce parmenskiej (4)

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj