BROKUŁY, JAJKA, NA ZDROWIE, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, SOSY, WARZYWA, WEGE

Jajko w koszulce z sosem holenderskim i brokułami

17 grudnia 2016

Propozycja na weekendowe śniadanie: jajko w koszulce z sosem holenderskim i brokułami. Pyszne, pożywne i bardzo kolorowe… Dziś przygotowałam dla Was wersję wegetariańską ale mięsożercy spokojnie mogą dołożyć plasterek smażonego bekonu… Nic nie stoi na przeszkodzie 🙂


Składniki:

– 2 wiejskie jajka
– 2 kromki pieczywa, np. z TEGO PRZEPISU albo TEGO
– pół brokuła
– ocet do gotowania jajek – proporcja to 2 łyżki octu na 1 litr wody
– sól do gotowania brokułów
– 1 łyżka masła (jeśli pieczywo obsmażamy na patelni)

Do garnka wlać wodę, dodać ocet i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum (woda nie powinna bulgotać). Jajka rozbić i przelać do małych miseczek. Ostrożnie przelać do wrzątku. Gotować na minimalnym ogniu przez 4 minuty, na początku „zagarniając” białko łyżką aby ładnie się uformowało i było zwarte. Jajka wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i osuszyć. Pieczywo zrumienić na patelni grillowej albo w tosterze. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie (od momentu wrzucenia brokułów na wrzątek gotować je 3-4 minuty). Po ugotowaniu, odcedzić i szybko wrzucić do lodowatej wody (brokuły zachowają wtedy swój zielony kolor). Na każdej kromce położyć jajko, obok brokuły a całość polać SOSEM HOLENDERSKIM.

Jajko w koszulce z sosem holenderskim i brokułami (2)

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj