JAJKA, POMIDORY, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, WARZYWA

Jajka zapiekane w kokilkach

10 sierpnia 2016

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia… Tak zawsze powtarzały nam mamy… I powiem Wam miały 100% rację… Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania… Skoro wszyscy się z tym zgadzamy to proponuję Wam pyszne a zarazem zdrowe i bardzo pożywne śniadanie: jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowym w kokilkach… Bez obawy!!! Bez trudu zrobicie je sami… Jeśli nie jesteście szczęśliwymi posiadaczami kokilek to możecie je zrobić w większym naczyniu do zapiekania… Wyjdzie bez obawy!!!

Składniki:
– 3 jaja
– 350 g pomidorków koktajlowych (u mnie żółte i czerwone)
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1/2 średniej cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 1 kulka mozzarelli
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
– listki bazylii
– pół papryczki chili

Dodatkowo pieczywo do podania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i włączyć funkcję grzania góra – dół. Pomidorki opłukać i osuszyć, pokroić na połówki a większe na ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 1 minuty. Po tym czasie zwiększyć ogień i wrzucic pomidorki. Smażyć je około 2 – 3 minut (duży ogień spowoduje, że pomidorki się uśmażą, skarmelizuję a nie uduszą we własnym soku). Tak podsmażone, rozdzielić do 3 kokilek. Na każdą porcję wbić jajko. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut (5 minut przed końcem pieczenia – gdy zetnie się białko – wierzch posypać rozdrobnionym w palcach serem). Podawać posypane listkami bazylii i plasterkami papryczki chili.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj