COŚ NA ZĄB, JAJKA, NA ZDROWIE, POMIDORY, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, WARZYWA, WEGE

Jajka sadzone na tostach

19 listopada 2016

Nareszcie upragniona sobota. Czekałam na nią „cały tydzień” 🙂 Dziś nareszcie mam czas przygotować coś pysznego na śniadanie… Ponieważ jestem szczęśliwą posiadaczką wiejskich jajek, więc dziś przygotuję jajka sadzone na tostach z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i parmezanem… W kilka minut wyczaruję coś niebanalnego z tak banalnych składników… W zasadzie wystarczy mi tylko kilka minut na przygotowanie i 10 minut na pieczenie… Spróbujcie… Efekt przejdzie Wasze oczekiwania o smaku nie wspomnę 🙂

Składniki:
– 4 kromki chleba tostowego
– 4 jaja
– 2 kiście pomidorków koktajlowych
– 4 łyżki tartego parmezanu
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– łyżka oliwy z oliwek
– listki świeżej bazylii

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C z włączoną funkcją grzania góra – dół. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidorki koktajlowe polać oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Tosty również ułożyć na blaszce, środek ubić (spłaszczyć) łyżką, wbić po jajku, posolić, posypać pieprzem, boki obsypać po jednej łyżce (na każdą kromkę tostu) parmezanu. Wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Białka na tostach powinny się ściąć a żółtko powinno pozostać płynne. Wyłożyć na talerz, posypać listkami świeżej bazylii.

Jajka sadzone na tostach

Jajka sadzone na tostach.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj