COŚ NA ZĄB, JAJKA, POMIDORY, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, WARZYWA

Jajka sadzone na cieście francuskim

4 września 2016

Nastała leniwa niedziela 🙂 Czas na pożywne śniadanie… Dzisiaj taka propozycja: jajka sadzone na cieście francuskim z pomidorkami koktajlowymi, bekonem, parmezanem i listkami świeżej bazylii… Uwierzcie, smakuje tak jak wygląda… BOSKO!!! Do tego kubić czarnej kawy i można świętować 🙂

Składniki:

– 1 płat ciasta francuskiego
– 4 jajka
– ok. 15 pomidorków koktajlowych
– 1 łyżeczka czarnego sezamu
– 6 plasterków bekonu
– 2 łyżki tartego parmezanu
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– listki świeżej bazylii
– 1 łyżeczka słodkiej śmietanki

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Na dużej blaszce, na papierze do pieczenia ułożyć płat ciasta francuskiego. Gdy po kilku minutach ciasto nieco zmięknie, zrobić rant aby wbite jajka nie wylewały się poza (odciąć centymetrowe paseczki z każdej strony i nałożyć na krawędzie). Ranty posmarować rozkłóconym jajkiem ze śmietanką i posypać sezamem a środek gęsto ponakłówać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. W międzyczasie pomidorki pokroić na połówki. Wyjąć upieczone ciasto (piekarnika nie wyłączać). Jeśli środek ciasta się podniósł w trakcie pieczenia to łyżką delikatnie ubić. Na ciasto wbić jajka, ułożyć połówki pomidorków, plasterki bekonu. Całość posypać solą, pieprzem i parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 2 minuty (trzeba cały czas pilnować aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. Białka bardzo szybko się zetną ponieważ wbijane są na gorący spód). Podawać posypane listkami bazylii.

Jajka sadzone na cieście francuskim ....

Jajka sadzone na cieście francuskim ...

Jajka sadzone na cieście francuskim ..

Jajka sadzone na cieście francuskim .

Jajka sadzone na cieście francuskim

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj