AWOKADO, GLUTEN FREE, NA ZDROWIE, OGÓRKI, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, SPECJALNE OKAZJE, WIELKANOC

Jajka faszerowane pastą z awokado i ogórka konserwowego

21 marca 2018

Jajka faszerowane od obowiązkowy punkt wielkanocnego śniadania… Nie ma przecież bez nich świąt 🙂 Postanowiłam zrobić polskie tradycyjne danie w wersji fusion. Pastę do nadziewania połówek jajek przygotowałam z awokado, ogórków korniszonych, majonezu i jogurtu greckiego a wszystko doprawione zieleniną… Lekko mdły i tłusty smak wyostrzyłam ostrymi w smaku ogórkami… Wyszły naprawdę przepysznie 🙂

Składniki:
– 4 jaja
– 1/2 awokado
– 1 – 2 ogórki konserwowe
– 1 łyżeczka majonezu
– 1 łyżeczka jogurtu greckiego
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku
– 1 łyżka soku z limonki
– 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
– sól i swiezo mielony czarny pieprz do smaku
– kilka gałązek koperku albo szczypiorku do dekoracji

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i odstawić do ostudzenia, w razie potrzeby zmienić wodę na zimniejszą. Obrać ze skorupek. Jaja przekroić na pół. Z każdej połówki wyjąć żółtka i posiekać (można też żółtka rozgnieść widelcem). Ogórki konserwowe pokroić w kostkę (jak na sałatkę warzywną). Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki (aby nie ściemniało). Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełnić połówki białek i ułożyć na talerzu. Udekorować gałązkami zieleniny.

UWAGA!!! Aby jajka nie przewracały się na talerzu można ściąć spód.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj