RYBY I OWOCE MORZA, WIELKANOC

Jajka faszerowane makrelą

14 marca 2016

Nikt sobie chyba nie wyobraża Wielkanocy bez jajek faszerowanych… Dziś Wam więc podam przepis na przepyszne, postne jajka faszerowane makrelą. Przepis jest bardzo prosty, wykonany z łatwodostępnych składników a co najważniejsze bardzo smaczny… Polecam Wam spróbować.
Na pewno się nie zawiedziecie 🙂
Składniki:
– 5 jajek
– 100 g wędzonej makreli
– 1 średniej wielkości, kiszony ogórek
– 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
– 1 łyżeczka pikantnej musztardy (np. rosyjskiej, sarepskiej)
– 1 łyżka oliwy extra virgin albo oleju słonecznikowego
– 1 rzodkiewka
– pęczek szczypiorku
– pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Ogórka i cebulę pokroić w drobną
kostkę. Makrelę obrać z ości i drobno posiekać. Dodać ogórka, cebulę, rozkruszone w palcach żółtka,
musztardę, oliwę i pieprz. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Powstałym farszem wypełnić połówki
białek. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i startą na tarce rzodkiewką.
Ja swojego farszu nie solę bo makrela i ogórek kiszony już są bardzo słone, ale jeśli Wam to nie
wystarcza to śmiało możecie dodać soli.

jajka-0006

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj