GLUTEN FREE, JABŁKA, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, OWOCE, PO POLSKU, PRZETWORY, SKŁADNIKI, WEGE

Jabłka prażone do szarlotki

14 listopada 2016

Jabłka prażone do szarlotki to pomysł na to jak zamknąć smak jabłek w słoiku na zimę… Po co? Ano po to by zimą można było odtworzyć pyszny smak, jesiennej szarlotki… To prostsze niż może Wam się wydawać… Wystarczą jedynie dobre, kwaśne, polskie jabłka, odrobina cukru, cynamonu i masła… Poza tym, że w słoiku zamykamy pyszny, smak polskiego sadu to oszczędzamy sporo czasu…
Wyobraź sobie gorączkę przygotować np. do Świąt Bożego Narodzenia… Masa gotowania, pieczenia, sprzątania… Przygotowując w ten sposób jabłka, oszczędzasz czas robiąc to ciasto… Mając gotowe jabłka teraz wystarczy zagnieść ciasto kruche… A to już tylko kosmetyka 🙂 Dobry pomysł? Ja myślę, że genialny!!!

Składniki:
– 1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówka, szara reneta (masa przed obraniem, po obraniu wyszło 1,2
kg
– sok z jednej cytryny
– 3 łyżki cukru brązowego
– 1 łyżka masła
– 2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki. Połowę jabłek pokroić w większą kostkę a pozostałą w drobną kosteczkę, zalać sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Do garnka włożyć łyżkę masła i rozpuścić ją. Dodać jabłka, wsypać cukier i cynamon. Wymieszać i zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając. Po tym czasie mniejsze jabłka całkowicie się rozpadną a większe zostaną w całości. Słoiki wyparzyć np. w piekarniku nastawionym na 100 stopni C, przez kilka minut. Uprażone jabłka przełożyć do gorących słoików i zamknąć.

PASTERYZACJA:
Duży garnek z szerokim dnem wyłożyć ręcznikami kuchennymi albo ściereczką (taką, której nie szkoda na gotowanie). Włożyć słoiki, jeden obok drugiego (tak by się nie dotykały albo przełożyć je ręcznikiem papierowym), nalać wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi być podobna inaczej popękają). Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj