DANIE GŁÓWNE, GLUTEN FREE, KUCHNIE ŚWIATA, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, PO INDYJSKU, POMIDORY, RYŻ, SKŁADNIKI, SZPINAK, WARZYWA, WOŁOWINA

Indyjskie curry z koftami wołowymi z soczewicą

28 listopada 2016

Indyjskie curry z koftami wołowymi z soczewicą… Właśnie takie danie podałam wczoraj na obiad… Nie było tradycyjnie… Nie było rosołku ani schabowego ale wiecie co? Było absolutnie przepysznie… Studiując indyjskie przepisy, długo zastanawiałam się czy je przygotować… Jakoś połączenie mleczka kokosowego i mięsa mi nie pasowało… Dla mnie kokos był zarezerwowany do deserów… Nic bardziej mylnego!!! Pasuje!!! I to bardzo pasuje 🙂


Składniki na kofty:
– 400 g wołowiny gulaszowej
– 1/3 szkl. zielonej soczewicy
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 świeżo mielonego pieprzu
– 1/2 łyżeczki garam masali

Dodatkowo: 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Składniki na sos pomidorowy:
– 1 i 1/2 szkl. passaty pomidorowej
– 1/2 puszki mleczka kokosowego
– 2 cebulki dymki (ze szczypiorkiem)
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 ząbek czosnku
– kawałek imbiru (wielkości 2 ząbków czosnku)
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczki mielonej, słodkiej, papryki wędzonej
– 1/3 świeżej papryczki chili
– 1/3 łyżeczki kuminu
– 1/3 łyżeczki kolendry
– 1/2 łyżeczki garam masali
– 2 łyżeczki miodu
– 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo: 100 ryżu na 1 porcję, garść szpinaku.

Soczewicę zalać 2/3 szkl. wody. Gotować 25 minut (do całkowitego wchłonięcia wody). Mięso zmielić na średniej siatce. Do mięsa dodać sól, pieprz, soczewicę i garam masalę. Wymieszać dłońmi na jednolitą masę. Nabierać po 1 łyżce mięsa (wielkości orzecha włoskiego) i wilgotnymi dłońmi lepić kuleczki. Układać je na desce lub tacy. Na patelni rozgrzać oliwę i na średnim ogniu obsmażyć z każdej strony na brązowy kolor.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, Imbir obrać i zetrzeć na „drobnej” tarce. Kumin i kolendrę utrzeć w moździerzu. Dymkę i papryczkę posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, garam masalę, kurkumę. Smażyć około 1 minuty. Po tym czasie wrzucić dymkę, czosnek, imbir, chili i smażyć jeszcze około minuty. Wlać passatę , mleczko kokosowe. Dodać sól, miód i zagotować. Do sosu wrzucić kofty i gotować jeszcze około 10 minut. Podawać z ryżem basmati ze szpinakiem.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego, gorącego ryżu dodać szpinak, wymieszać i przykryć go.

Indyjskie curry z koftami wołowymi z soczewicą..

Indyjskie curry z koftami wołowymi z soczewicą.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj