COŚ NA ZĄB, DOMOWA PIEKARNIA, KUCHNIE ŚWIATA, PO INDYJSKU, SKŁADNIKI

Indyjskie chlebki naan

19 października 2016

W poszukiwaniu nowych smaków postanowiłam zrobić indyjskie chlebki naan. Ten fantastyczny przysmak robi się z mąki, drożdży i jogurtu ewentualnie maślanki czy mleka… Po prostu zagniatasz, odczekujesz, wałkujesz i smażysz… Ot cała filozofia… A uciechy i smaku co niemiara… Naan’y świetnie pasują po wszelkiego rodzaju past, hummusów, gulaszy albo do mojego kolejnego przepisu czyli: kurczaka tikka masala… Czekajcie na niego bo jest przepyszny!!!

Składniki:

– 200 g mąki pszennej
– 3 g drożdży instant
– 1 łyżeczka cukru
– sól do smaku
– 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego)
– 3 łyżki cipłej wody (nie gorącej!)
– czarnuszka

Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i jedną łyżką mąki. Odstawić na około 10-15 minut aż całość zacznie się pienić. Po tym czasie dodać jogurt, sól, mąkę i wszystko dokładnie zagnieć. Przykryć czystą ściereczką i ostawić na 40-60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 5 części. Każdą z nich rozwałkować, posypać czarnuszką „przewałkować” aby wbić ziarna czarnuszki w ciasto. Z drugiej strony zrobić to samo. Patelnię dobrze rozgrzać. Pieć po jednej minucie z każdej strony. Upieczone naan’y ułożyć na talerzu i przykryć ściereczką aby nie wyschły.

Naan

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj