CUKINIA, DANIE GŁÓWNE, GLUTEN FREE, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, PAPRYKA, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, WARZYWA, WIEPRZOWINA, WOŁOWINA, ZUPY

Gulaszowa z pieczoną papryką i cukinią

23 stycznia 2017

Zima to przede wszystkim czas rozgrzewających zup. Dzisiaj na obiad będzie zupa gulaszowa z dodatkiem cukinii i pieczonej papryki… Pyszna, aromatyczna i bardzo treściwa. Idealnie nadaje się na rodzinne spotkanie czy niedzielny obiad. Zupa gulaszowa jest trochę jak bigos… Smaku nabiera w miarę upływu czasu. Spróbujcie mojej wersji – jest pyszna!!!


Składniki:

– 500 wieprzowiny (szynki, karkówki, łopatki)
– 500 wołowiny (karkówki, mostka, łopatki, pręgi)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 liście laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego
– 2 cukinie
– 3 papryki (czerwone albo kolorowe)
– 2 szklanki passaty
– 5 szklanek gorącego bulionu (warzywno – mięsnego lub mięsnego np. wołowego)
– 2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
– kilka kropel tabasco
– 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
– 1 łyżeczka sosu worcestershire
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– zielenina (tymianek, pietruszka)

W dużym garnku o grubym dnie (żeliwnym lub gęsiarce) na 1 łyżce masła podsmażyć pokrojone w 1 cm kostkę mięso (z każdej strony po około minucie). Jak mięso będzie już podrumienione, wyłożyć na talerz a na pozostałym tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonej cebuli i czosnku wrzucić mięso, wlać wino i zagotować. Gotować około 3 minut (aż wyparuje alkohol), po czym wlać gorący bulion i passatę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę, tabasco, sól, pieprz i sos worcestershire. Gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (około 1 – 1,5 godziny). W czasie kiedy mięso będzie się gotowało, upiec paprykę. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Paprykę polać oliwą z oliwek i ułożyć w naczyniu do zapiekania . Piec około 20 minut (w trakcie pieczenia przewrócić na drugą stronę). Papryka zrobi się czarna (NIE JEST SPALONA!!!). Gorącą paprykę włożyć do plastikowego woreczka. Po 10 minutach można ją obrać (w tym czasie papryka w woreczku zaparuje a skórka sama odejdzie od miąższu). Miąższ pokroić w kostkę lub paski. Na jednej łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę lub paski cukinię. Do ugotowanego mięsa dodać cukinię i dusić około 10 minut. Następnie wrzucić paprykę. Całość wymieszać. Doprawić jeszcze ewentualnie solą i pieprzem. Posypać zieleniną. Zupę podawać z pieczywem.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj