DANIE GŁÓWNE, NIEDZIELNY OBIAD, PIECZARKI, POMIDORY, SKŁADNIKI, WARZYWA, WIEPRZOWINA

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i suszonymi pomidorami

29 września 2016

Październik za pasem… Czujecie ten jesienny klimat? To, że lubię taką pogodę już wiecie… Pogoda, pogodą ale kocham też jesienne menu… Gulasze… rozgrzewające i sycące… Ten dzisiejszy gulaz wieprzowy zrobiłam z pieczarkami, szuszonymi pomidorami na bazie rozgrzewającej, domowej wiśnióweczki… Daje kopa… Spróbujcie koniecznie!!!

Składniki:

– 1 kg szynki wieprzowej (może też być łapatka)
– 50 g wiśniówki
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki świeżo mielnonego czrnego pieprzu

– 1 średniej wielkości cebula
– 500 g małych pieczarek
– 15 sztuk suszonych pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– 3 liście laurowe
– 5 kuleczek ziela angielskiego
– 1 łyżeczka slodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– 2 łyżki masła
– 1 lyżka oliwy z oliwek
– 250 ml bulionu
– 1/2 szklanki passaty
– 1 łyżka mąki pszennej

Mięso pokroić w kostkę w ok. 1 – 1,5 cm. Zalać je wiśniówką, dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu i marynować do godziny. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym garnku na oliwie obsmażyć mięso z każdej strony (po około 4 minuty z obu stron). Mięso wyjąć z garnka i odstawić. Na tym samym tłuszczu (po smażeniu mięsa) zeszklić cebulę i czosnek (około 5 minut stale mieszając aby się nie przypaliły). Do cebuli i czosnku dodać mięso, ziele angielskie, liście laurowe, obie papryki, majeranek. Smażyć przez kilka minut co chwilę mieszając, następnie wlać gorący bulion, przykryć garnek, ustawić na mniejszy ogień i gotować przez 1 godzinę. W tym samym czasie na patelni rozpuścic masło i przesmażyć na nim pieczarki (jeżeli są małe to w całości, większe przekroić na
pół) około 7 minut. Po tym czasie dodać do gulaszu pieczarku, passatę. Przykryć i gotować przez kolejną godzinę do miękkości mięsa. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojone na połówki suszone pomidory. Aby zagęścić sos, mąkę pszenną przesiać bezpośrednio do garnka, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Podawać z kaszą, ziemniakami albo z kromką chleba.

20160922-DSC_0113

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj