BOROWIKI, DOMOWA SPIŻARNIA, FIT, GLUTEN FREE, GRZYBY, KUCHNIE ŚWIATA, MAŚLAKI, NA ZDROWIE, PO POLSKU, PODGRZYBY, PRZEKĄSKI, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, VEGAN, WEGE

Grzybki marynowane

27 września 2017

No w tym roku to jakieś istne szaleństwo z tymi grzybami. Gdzie się człowiek nie obejrzy tak wszyscy zamieszczają zdjęcia z grzybobrania. Uznałam, że jeśli rzeczywiście taki w tym roku wysyp, może i ja się wybiorę. Po lesie kocham spacerować ale grzybiarz ze mnie średni… Ale nie w tym roku… U mnie tez było szaleństwo… Za pierwszym razem oprócz podgrzybków, kozaków, maślaków i paru kurek trafiłam z siostrą na kółeczko 111 prawdziwków… Myślałam, że takie rzeczy się nie zdarzają… No może zdarzają ale przecież nie mnie. Idąc za ciosem poszłam drugi raz. Tym razem zabrałam kanapki, kawę, wafelki… Trafiło nam się 47 prawdziwków… Wysyp prawdziwków się co prawda skończył (przynajmniej u nas) ale chodzimy nadal… Nadal przynosimy, a ja tylko suszę, marynuję, gotuję zupy, sosy… ISTNY OBŁĘD!!!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na grzybki marynowane w occie z lekkim posmakiem słodyczy… Wyborne…

Składniki:
– około 2 kg grzybów (prawdziwków, podgrzybków, maślaków, kozaków)
– 2 średniej wielkości cebule

Składniki na marynatę octową:
– 3 szkl. wody
– 2 szklanki octu 100%
– 2 łyżeczki soli
– 4 łyżki cukru
– 10 kulek ziela angielskiego
– 2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
– 1 łyżka gorczycy
– 5 liści laurowych

Przygotować słoiki. Wyparzyć je i osuszyć (można to zrobić poprzez zagotowanie ich w wodzie albo wyprażenie w piekarniku. Zakrętkek nie należy prażyć w piekarniku bo gumki ściemnieją). Grzyby dokładnie oczyścić (pędzelkiem a jeśli to nie pomaga to opłukać je w zimnej wodzie z solą. Sól  spowoduje oderwanie ziemi od grzybów). Małe kapelusze pozostawić w całości natomiast większe przekroić na pół. Cebule obrać i pokroić w pióra. Przygotować marynatę octową: zagotować wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, kulki pieprzu, gorczycę oraz liście laurowe. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić do niej grzyby i cebulę. Gotować przez około 10 minut. Po tym czasie odcedzić i włożyć do słoiczków wypełniając je do 3/4 wysokości. Zalać wrzącą zalewą z przyprawami. Zakręcić na  gorąco. Odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.

Wskazówki: Wodę po gotowaniu grzybów zachować np. do zupy grzybowej.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj