DANIE GŁÓWNE, WARZYWA, WIEPRZOWINA, WOŁOWINA

Gołąbki z kapusty pekińskiej w sosie pomidorowo – dyniowym

25 lutego 2016

Uwielbiam tradycyjną, polską kuchnię!!! Gołąbki należą do niej. Dziś postanowiłam je nieco odmienić dodając ryż jaśminowy, puree z dyni a kapustę podmieniam na pekińską. Te gołąbki robi się o wiele szybciej niż tradycyjnie, bo kapusta nie wymaga długiego gotowania a póżniej godzin zapiekania. Polecam je… Spróbujcie koniecznie je zrobić w domu!!!

Składniki na gołąbki:

– 1 średniej wielkośći kapusta pekińska
– 250 g mielonej wieprzowiny (łopatki, szynki)
– 250 g mielonej wołowiny (ja użyłam pręgi wołowej)
– 1 woreczek ryżu jaśminowego
– 1/3 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 cebula – średnej wielkości
– 2 łyżki oleju

Składniki na sos:
– 200 g przecieru z pomidorów
– 200 g pieczonej dyni (u mnie hokkaido)
– łyżeczka masła
– 1 łyżka siekanego koperku
– 1 szklanka wody z gotowania kapusty do sosu
– wodę z kapusty do zalania gołąbków do 2/3 wysokości w garnku

Pozdejmować liście z kapusty (przed gotowaniem). W garnku zagotować wodę. Wkładać liście pojedynczo do
wrzątku na około 30 sekund (tylko po to aby zwiotczały). Zdjęte liście odkładać na durszlak, aby
ociekły. Z każdego liścia odciąć wystającą część nerwu. Wodę z gotowania liści zachować.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju na złoty kolor. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Wystudzony ryż wymieszać z mięsem, podsmażoną cebulą, solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

Na każdy liść nałożyć porcję mięsa z ryżem i zawijać jak krokiety. Dno garnka wyłożyć kilkoma liśćmi
kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki. Całość zalać wodą z gotowania
kaputy do 2/3 wysokości. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220
stopni na 30 minut.

Dynię obrać (hokkaido nie wymaga obierania ale ja i tak to robię) wstawić do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie dynię i przecier zblendować.
W rondelku rozgrzać masło i wlać gotowy pomidorowo – dyniowy przecier. Lekko poddusić – ok. 5 minut. Po
tym czasie podlać całość 1 szklanką wody z kapusty i dodać koper.

Gołąbki wyjąć z piekarnika, polać sosem.

wieniec 111-0136

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj