DANIE GŁÓWNE, FIT, GRZYBY, INDYK, JĘCZMIENNA, KASZA, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PIECZARKI, PO POLSKU, SKŁADNIKI

Gołąbki z kaszą jęczmienną, indykiem i sosem pieczarkowym

10 stycznia 2017

Gołąbki z kaszą jęczmienną, indykiem i sosem pieczarkowym to moja wersja tradycyjnych gołąbków. Ryż wymieniłam na kaszę jęczmienną, zamiast mięsa wieprzowego dodałam indyka a sos pomidorowy wymieniłam na pieczarkowy… Pokusiłam się o skateryzowanie tego przepisu do zakładki FIT, bo same gołąbki są rzeczywiście fit… A dodatek sosu pieczarkowego? Przecież można dodać tylko łyżkę bo jest taki aromatyczny 🙂


Składniki:
– 1 biała kapusta średniej wielkości
– 800 g fileta z indyka
– 200 g kaszy jęczmiennej (około 1 szklanka)
– 2 średniej wielkości cebule
– 1 łyżka masła klarowanego
– 2 łyżeczki soli do farszu + 1/2 łyżeczki do ugotowania kaszy
– 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
– olej do obsmażenia gołąbków

Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. W rondelku zagotować 2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli. Do gotującej się wody, wsypać kaszę. Ogień zmniejszyć do minimum, przykryć pokrywką i gotować do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 15 minut). W dużym garnku (w takim aby zmieściła się kapusta) zagotować wodę. Z kapusty wyciąć głąb. Ostrożnie wrzucić kapustę (głębiem do dołu) i parzyć około 10 minut. Przewrócić na drugą stronę. Widelcem ściągać po kolei liście i odkładać na talerz. Czynność tę powtarzać do ściągnięcia liścia na tyle dużego aby zrobić z niego gołąbka. Z każdego liścia skroić nerw. Zachować jedną szklankę wody z gotowania kapusty. Mięso zmielić, dodać do niego zeszkloną na maśle cebulę, sól, pieprz i kaszę. Wyrobić ręką (jak na kotlety mielone). Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zawinąć. Gołąbki obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor na oleju. Dno gęsiarki czy garnka żeliwnego wyłożyć liśćmi kapusty, które zostały jeszcze na kapuście, albo się porwały. Obsmażone gołąbki ułożyć ciasno w gęsiarce. Zalać szklanką wody z gotowania kapusty, przykryć, ogień zmniejszyć do minimum i dusić do miękkości. Długość gotowania zależy od kapusty. Może to trwać pół godziny, godzinę albo półtorej. W trakcie duszenia widelcem należy sprawdzać miękkość gołąbków. Podawać z sosem pieczarkowym z TEGO PRZEPISU.

 

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj