DESERY, OWOCE

Galette z jabłkami, suszonymi wiśniami i brazylijskimi orzechami

31 stycznia 2016

Galette z jabłkami to świetny zamiennik szarlotki. Zdrowszy, bo z mąki pełnoziarnistej z suszonymi wiśniami i orzechami brazylijskimi. Szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonego pieprzu nadaje korzenny smak i zapach deserowi. Jeśli jesteś łasuchem to spokojnie możesz jeść go bez opamiętania…

Składniki na ciasto kruche:

– 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
– 100 g masła zimnego
– 1 jajo
– 40 g cukru pudru
– szczypta świeżo mielonego pieprzu
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta cynamonu

Nadzienie:
– 2 jabłka
– 100 g suszonych wiśni
– 50 g orzechów brazylijskich
– pół łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka cukru brązowego
– 1 łyżka soku z cytryny

Dodatki:
– 1 łyżka dżemu morelowego

Zagnieść ciasto kruche szybko i nie wyrabiać aby nie ogrzać masła. Najlpiej zetrzec je na tarce albo
posiekać nożem. Ciasto zawinąć w folię aluminiowej i wstawić do lodowki na pół godziny.

Jakłka obrać i pokroić w ósemki, wymieszać z resztą składników nadzienia.
Na blaszce do pieczenia położyć papier do pieczenia. Na papierze położyc zimne ciasto i rozwałkować na
placek o średnicy około 25 cm. Ciasto kruche jest… kruche 🙂 i łatwiej będzie wałkowac już na blaszcze
bo wtedy nie muszimy go nigdzie przenosić a więc nie ma obawy, że się pokruszy.
Na środek ciasta położeć nadzienie. Boki zwinąć do środka. Całość posmarować dżemem morelowym. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 18 – 20 minut.

omlet-0334

omlet-0351

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj