JAJKA, POMIDORY, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, WARZYWA

Frittata „Caprese”

15 sierpnia 2016

Pomysłowych śniadań ciąg dalszy 🙂 Poszłam za ciosem i dziś była prawdziwa uczta… Frittata „Caprese” z pomidorami, mozzarellą i duuużą ilością świeżej bazylii… Ta porcja spokojnie wystarczy dla dwóch wygłodnialych osób 🙂 Jeśli nie macie pomidorków koktajlowych, spokojnie sprawdzą się tutaj np. malinowe. Zamiast mozzarelli możecie użyć jakiegokolwiek innego sera, który macie akurat w lodówce… Nawet zwykły, biały twaróg… Koniec z nudą od samego rana 🙂

Składniki:

– 4 jajka
– 10 – 12 pomidorków koktajlowych
– pół łyżeczki roztartego w moździeżu czerwonego pieprzu
– sól do smaku
– 1 łyżeczka octu winnego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżki zimnego mleka
– 1 kulka mozzarelli
– 2 łyżeczka masła
– pół szklanki listków bazylii (kilka odłożyć do dekoracji)

Pomidorki opłukać, osuszyć i pokroić na połówki, posolić, dodać pieprz, ocet winny, oliwę i dokładnie wszystko wymieszać. Mozzarellę drobno posiekać albo zetrzeć na tarce. Przygotować patelnię (albo naczynie do zapiekania) o średnicy około 20 cm. Rozpuścić na niej 1 łyżeczkę masła i podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajka wybić do miseczki, dodać mleko, sól, pieprz, podsmażony czosnek, mozzarellę i dokładnie wszystko wymieszać. Liski bazylli drobno posiekać i wymieszać z masą jejeczną. Na patelni rozgrzać pozostałe masło. Wylać na nie masę jajeczną i smażyć na średnim ogniu około 2 minut. Po tym czasie ułożyć na wierzchu pokrojone pomidorki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (z włączoną funkcją grzania góra – dół) na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać czerwonym pieprzem i listkami bazylii.

20160812-DSC_0153
20160812-DSC_0136

 

print

Może również lubisz?

1 Komentarz

  • Reply Marcin 29 września 2016 at 11:23

    Przydałaby się funkcja druku przepisu.

  • Skomentuj