COŚ NA ZĄB, DOMOWA PIEKARNIA, DROŻDŻOWE, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO WŁOSKU, PODWIECZOREK, POMIDORY, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, VEGAN, WARZYWA, WEGE

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi, parmezanem i rozmarynem

30 listopada 2016

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi, parmezanem i rozmarynem to pyszne, drożdżowe pieczywo rodem z Włoch… Puszysta, ziołowa z dodatkiem pomidorków koktajlowych i dobrej oliwy może posłużyć jako samodzielne danie… Jeśli natomiast nie dodasz pomidorków a same zioła, to przekrojona w poprzek, przełożona wędliną może stać się wyborną kanapką do pracy czy szkoły…


Składniki:
– 3 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania stolnicy
– 3 łyżki oliwy extra virgin + 1 łyżka do posmarowania blaszki
– 2 łyżeczki drożdży instant
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1 i 1/2 łyżeczka soli
– 1 szklanka ciepłej wody
– 1 łyżka bułki tartej

Dodatkowo na wierzch:
– 15 – 17 sztuk pomidorków koktajlowych
– 2 łyżeczki igiełek świeżego rozmarynu
– 2 łyżeczki tartego parmezanu
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

W 1/4 szklanki cieplej wody rozpuścić drożdże i cukier. Odstawić na około 15 minut. W tym czasie drożdże powinny się spienić. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać suszoną bazylię i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Do mąki przelać zaczyn, oliwę, wszystko ze sobą wymieszać i wyrobić ręką. Wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 3 – 4 minut). Ciasto przykryć czystą ściereczką, odstawić w miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę. Po Tym czasie wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiać około 1 -2 minut aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto rozciągnąć delikatnie w dłoniach na większy placek i włożyć do formy o wymiarach 21 x 32 cm uprzednio posmarowanej łyżką oliwy i wysypaną bułką tartą. Rozciągnąć ciasto ku brzegom blaszki. Ułożyć na wierzchu pomidorki koktajlowe i delikatnie powciskać je w ciasto. Ostawić na 30 minut. Po tym czasie wierzch wysmarować mieszanką oliwy, rozmarynu i parmezanu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni C i piec 20 minut. Wierzch powinien się zezłocić. Upieczona i lekko przestudzona focaccia najlepiej smakuje z oliwą.

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi, parmezanem i rozmarynem
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi, parmezanem i rozmarynem....

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi, parmezanem i rozmarynem........
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi, parmezanem i rozmarynem 2

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj