DESERY, KRUCHE, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, PODWIECZOREK, SPECJALNE OKAZJE, TŁUSTY CZWARTEK, WEGE

Faworki

22 lutego 2017

Tłusty Czwartek to prócz pączków też faworki (czy chrusty jak kto woli :)) Pyszne, chrupiące z bąbelkami 🙂 Są dużo łatwiejsze do zrobienia niż pączki. Nie trzeba ich wyrabiać, nie zawierają drożdży, proszku do pieczenia czy sody… Poprzez wybijanie są napowietrzone i nabąblowane 🙂 Faworki to nasz narodowy, karnawałowy czy ostatkowy przysmak… Nie wyobrażam sobie Tłustego czwartku bez pączków czy faworków… A Wy?

Składniki:
– 500 mąki pszennej
– 8 żółtek
– 30 g cukru pudru
– 6 łyżek śmietany 18%
– 30 g miękkiego masła
– łyżka spirytusu

Dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia: olej, smalec, olej kokosowy

Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, dodać żółtka, śmietanę, masło i spirytus. Wszystko zagnieść aby powstało miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli po zagnieceniu będzie twarde, dodać jeszcze łyżkę śmietany. Owinąć folią spożywczą albo przykryć czystą ściereczką aby odpoczęło przez pół godziny. Po tym czasie ciasto wybić. Wybijanie ciasta ma na celu wtłoczeniu w nie jak najwięcej powietrza aby faworki po usmażeniu były lekkie, chrupiące i miały bąbelki powietrza. Ciasto rozwałkować, złożyć i wybijać wałkiem (ewentualnie tłuczkiem do mięsa). Czynność tę stale powtarzać. Wybijać od 15 do 30 minut. Po skończeniu, ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrawać romby. Każdy romb naciąć wzdłuż po środku a jeden z końców przewlec przez otwór. Smażyć w gorącym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj