FASOLA, GLUTEN FREE, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO POLSKU, SKŁADNIKI, WARZYWA, ZUPY

Fasolowa z selerem naciowym i tabasco

11 stycznia 2017

Czas na jakąś rozgrzewającą zupę. Czas na fasolową z selerem naciowym i tabasco… Do mojej tym razem dodałam fasolkę z puszki ale oczywiście możecie fasolę sami ugotować. Wystarczy namoczyć ją na noc w zimnej wodzie, po to aby po ugotowaniu nie pęczniała w brzuchu 🙂 Fasolowa to typowo polska zupa, ale tym razem postanowiłam ją troszkę urozmaicić i dodałam selera naciowego. Ostrość tej zupie oprócz pieprzu nadaje tabasco… Spróbujcie koniecznie 🙂


Składniki:
– 300 g wieprzowych żeberek
– 150 g wędzonego boczku
– 100 wędzonej szynki
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 i 1/2 puszki fasolki
– 2 łyżeczki majeranku
– 1 łodyga selera naciowego
– 1 średnia marchewka
– kilka kropel sosu tabasco (w zależności od upodobań)
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– posiekana świeża pietruszka
– 2 litry zimnej wody

Żeberko opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 40 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka obrać i podzielić widelcem na mniejsze kawałki. Boczek i szynkę pokroić w słupki i podsmażyć. Podzielone mięso i podsmażony boczek wraz z szynką przerzucić do garnka z wywarem. Na tłuszczu, który pozostał po smażeniu boczku i szynki zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę obrać i posiekać w plasterki razem z selerem. Wrzucić do zupy. Fasolkę odcedzić i przepłukać wodą. Wrzucić do zupy. Całość zagotować, dodać sól, pieprz, tabasco i majeranek. Gotować do miękkości
marchewki i selera (około 5 minut). Zupę fasolową podawać posypaną posiekaną pietruszką.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj