DANIE GŁÓWNE, FASOLA, GLUTEN FREE, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO POLSKU, POMIDORY, SKŁADNIKI, WARZYWA

Fasolka po bretońsku

25 kwietnia 2017

Co prawda maj za pasem i pewnie wszyscy teraz żyją świeżymi szparagami, nowalijkami i czekają na czerwcowe truskawki… Mnie zupełnie ta obecna pogoda wytrąciła z kulinarnej równowagi więc na przekór wszystkiemu ugotowałam pyszną fasolkę po bretońsku. Dodałam do niej kiełbasę wiejską, boczek, passatę i przyprawy. Najpierw oczywiście fasolę moczyłam całą noc… Po co? A no po to aby później cała rodzina nie miała po niej „gazowych rewelacji” 😛 Dodałam też majeranek z tego samego względu, ale też ze względu na smak…  Fasolka to takie nasze, polskie danie. Świetnie nadaje się do zawekowania w słoiku (proponuję wtedy nie dawać ani cebuli ani czosnku – dłużej przetrzyma)

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki suchej fasolki „Piękny Jaś”
– 2 szklanki passaty pomidorowej
– 200 g boczku wędzonego
– 250 g kiełbasy wiejskiej
– 1/2 śrdeniej wielkości cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 4 ziela angielskie
– 2 liście laurowe
– 2 łyżeczki suszonego majeranku
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (tak aby fasola była całkowicie przykryta kilkucentymetrową warstwą wody) i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać 1 litrem świeżej wody, dodać sól, liście laurowe, ziela angielskie, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu do miękkości (około 1 i 1/2 godziny).  Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek włożyć na patelnię, dokładnie obsmażyć co chwilę mieszając, przełożyć do ugotowanej fasoli. Na tłuszczu z boczku podsmażyć kiełbasę i cebulę na koniec wrzucić czosnek. Podsmażoną kiełbasę przełożyć do garnka i gotować jeszcze około 5-6 bez przykrycia. Całość zalać passatą, dodać majeranek, pieprz ewentualnie sól. Gotować jeszcze przez około 12-15 minut. Podawać z pieczywem.

 

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj