DESERY, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO AMERYKAŃSKU, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, SPECJALNE OKAZJE, WALENTYNKI, WEGE

Dutch baby czyli naleśnik pieczony

30 marca 2017

Dutch baby czyli naleśnik pieczony wbrew swojej nazwie nie ma nic wspólnego z Holandią a ze Stanami Zjednoczonymi. Stamtąd właśnie pochodzi 🙂 Skład jest zupełnie taki sam jak na klasyczne naleśniki ale z tą różnicą, że jest on pieczony w piekarniku. W trakcie pieczenia rośnie jak szalony!!! Po przeczeniu, niestety opada ale brzegi nadal pozostają wysokie… Posypany cukrem pudrem, z dodatkiem miodu albo syropu klonowego i świeżych owoców smakuje obłędnie!!!

Składniki (2-4 porcje):
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
– 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1/2 lyżeczki soli
– 2 łyżki masła

Piekarnik nastawić na temperaturę 220 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Wstawić do niego naczynie do zapiekania (u mnie o wymiarach wewnętrznych 17×24 cm). W tym czasie (kiedy naczynie będzie się nagrzewać) przygotować ciasto naleśnikowe. Jajka, mleko, mąkę, cukry i sól połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać rózgą. Ciasto nie powinno mieć grudek. Odstawić je na około 10 minut. Gdy piekarnik i naczynie nagrzeją się, wyjąć naczynie (przez rękawiczki bo jest bardzo gorące), rozpuść na nim masło (najlepiej przy pomocy pędzelka posmarować też boki naczynia). Wlać ciasto naleśnikowe. Natychmiast wstawić do piekarnika i piec, aż naleśnik urośnie i się zrumieni, około 13-15 minut. Podawać posypany cukrem pudrem, polany miodem i ze świeżymi owocami: malinami,
jagodami, brzoskwiniami.

 

 

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj