DESERY, DOMOWA PIEKARNIA, DROŻDŻOWE, KUCHNIE ŚWIATA, PO POLSKU, SKŁADNIKI

Drożdżówki z serem i lukrem

3 stycznia 2017

Pyszne drożdżówki z serem i lukrem wjechały dzisiaj na stół. Cieplutkie z lekko cytrusowym aromatem idealnie nadają się do kawki… Choć pewnie nie raz jedliście ciasto drożdżowe… Czy to z jagodami, jabłkami, budyniem czy truskawkami to tak pięknie skręconego na pewno nie 🙂

Składniki na ciasto:
– 100 ml mleka
– 450 g mąki pszennej
– 80 g masła
– 1/4 szklanki cukru pudru
– 2 jaja (w temperaturze pokojowej)
– 25 g świeżych drożdży
– szczypta soli do smaku

Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać. Mleko podgrzać. Do połowy porcji mleka dodać 2 łyżeczki cukru i masło, podgrzewać aż masło się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia. Do pozostałej części mleka dodać drożdże i resztę cukru. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. W tym czasie zaczyn powinien się spienić. Do dużej miski wsypać mąkę, wbić jaja, dodać sól, wlać zaczyn i mleko z masłem oraz cukrem. Całość zagnieść i wyrabiać ręką przez 12 – 15 minut. Po tym czasie ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w nieprzewiewne miejsce na około 1 h.

Składniki na masę serową:
– 500 g twarogu półtłustego
– 3-4 łyżki cukru
– 1 jajo
– 1 laska wanilii

Masa serowa: Ser zmielić maszynką (jeśli nie macie czasu możecie rozdrobnić go widelcem). Ser, jajo, cukier i ziarenka z wanilii ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać.

Składniki na lukier:
– 100 g cukru pudru
– 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo: skórka otarta z cytryny

Lukier: Cukier puder przesiać przez sitko (aby pozbyć się grudek). Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier i mieszać do momentu aż lukier będzie miał konsystencję kwaśnej śmietany.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć z miski na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm. Ciasto posmarować farszem, wzdłuż dłuższego boku zakładać do środka, z jednej i drugiej strony, następnie pokroić na części. Każdy kawałek skręcić „na raz” i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pozostawić na 10 – 15 min do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół i piec 20 – 25 min. Gorące bułeczki polać lukrem i posypać skórką z cytryny.

Drożdżówki z serem i lukrem (5)

Drożdżówki z serem i lukrem (3)

Drożdżówki z serem i lukrem (4)

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj