DANIE GŁÓWNE, DORSZ, GLUTEN FREE, KOLACJE, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO WŁOSKU, POMIDORY, RYBY, RYBY I OWOCE MORZA, SKŁADNIKI, WARZYWA

Dorsz zapiekany z pomidorami i masłem ziołowym

14 marca 2017

Dziś na obiad dorsz zapiekany z pomidorami i masłem ziołowym… Zanim zrobiłam to danie jakoś nie wyobrażałam sobie ryby innej niż w tradycyjnej panierce z bułki tartej, z kapustą kiszoną i ziemniakami… Najbardziej obawiałam się reakcji męża… Od razu mu zapowiedziałam, że jeśli mu nie będzie pasować taka forma podania, to ja się nie obrażę… Ale zdecydowanie mu smakowało… Rozglądał się za dokładką, ale ja na wszelki wypadek nie robiłam zbyt dużej ilości 🙂 Wyszło REWELACYJNIE!!! Pyszny soczysty dorsz, do tego słodkie pomidorki koktajlowe zatopione w maśle ziołowym… Do tego podałam świeżutkie pieczywo… Było pysznie 🙂

Składniki (2 porcje):
– 1 filet z dorsza około 300 g (może być mrożony)
– 1 ząbek czosnku
– garść pomidorków koktajlowych (około 150 g)
– 2 łyżki świeżych ziół (oregano, tymianek, majeranek, bazylia)
– 1/2 cytryny
– 1 szalotka
– 1/3 szklanki bulionu (z kurczaka, warzywnego)
– szczypta cukru do smaku
– 1/4 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżki masła

W rondelku na oliwie (na średnim ogniu) podsmażyć (zeszklić) drobno posiekaną szalotkę (około 4-5 minut). Do szalotki dodać całe (wcześnie opłukane) pomidorki koktajlowe, bulion, sól, pieprz, cukier i paprykę. Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia około 10 minut, aż płyn niemal całkowicie odparuje. Zdjąć z ognia. Całość wymieszać z masłem i ziołami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Dno naczynia do zapiekania wysmarować 1 łyżką oliwy. Dorsza osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem z obu stron. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, wierzch skropić drugą łyżką oliwy, sokiem z cytryny, przykryć folią aluminiową i piec 12 – 18 minut (aż mięso dorsza będzie się „listkować”). Wyjąć z piekarnika, dodać pomidorki, przykryć z powrotem folią i pozostawić tak w temperaturze pokojowej na około 3 minuty. W tym czasie wszystkie smaki się połączą. Udekorować świeżymi ziołami, Podawać z pieczywem, purée ziemniaczanym, ryżem albo makaronem. Całość można jeszcze lekko skropić sokiem z cytryny.

 

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj