COŚ NA ZĄB, FIT, GLUTEN FREE, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, OWOCE, PO AMERYKAŃSKU, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, VEGAN, WEGE

Domowa granola

26 listopada 2016

Domowa granola pachnie w całym domu!!! Skoro były jajka sadzone na tostach, placuszki cynamonowe, jajko z sosem holenderskim, omlety… Pora wreszcie na coś zdrowego, wcale nie mniej pysznego!!!
Chrupiąca, sycąca, pachnąca cynamonem i kardamonem… Moja w smaku jest jakby lekko podwędzana a to za sprawą, mocnego w smaku miodu gryczanego… Jeśli nie lubicie takiego posmaku, polecam wymienić miód na inny, np. akacjowy…
Jest słodka ale nie za sprawą cukru a miodu i ogromnej ilości suszonych owoców… Możecie dodać również do niej posiekaną czekoladę, migdały, wiórki kokosowe… Dowolność jest ogromna!!!


Składniki:
– 1 szkl. płatków owsianych, górskich
– 1/2 szkl. orzechów włoskich
– 1/2 szklanki miodu
– szczypta soli do smaku
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 1 szkl. słonecznika
– 1/2 szkl. rodzynek
– 1/2 szkl. żurawiny
– 1/2 szkl. daktyli
– 1/2 szkl. moreli

Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni C z włączoną funkcją grzania góra – dół (bez termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy, daktyle i morele posiekać dość grubo (tak by kawałeczki były wielkości rodzynek i żurawiny). W dużej misce połączyć płatki owsiane, posiekane orzechy, słonecznik, cynamon, kardamon
i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. W rondelku (na niewielkim ogniu) rozpuścić olej kokosowy a następnie zdjąć z ognia. Dodać miód i dokładnie wszystko wymieszać. Do suchych składników stopniowo dolewać mieszankę oleju i miodu. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i rozłożyć równomiernie na całej powierzchni. Piec 30 minut, do zezłocenia granoli. Mieszać co 10 minut, by uniknąć przypalenia. Po wyjęciu z piekarnika
pozostawić do ostygnięcia, a następnie połączyć z suszonymi owocami. Po ostudzeniu wsypać do słoika. Podawać z jogurtem naturalnym i miodem albo syropem klonowym.

Granola..

Granola.

Granola

print

Może również lubisz?

4 komentarze

  • Reply maadziaarkaa 27 listopada 2016 at 21:43

    Wygląda tak apetycznie, że chyba jutro wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam.

    • Reply Dominika - Zamieszaj.pl 28 listopada 2016 at 11:29

      Koniecznie 🙂
      I rzeczywiście jest przepyszna… Zdarza się, że jem ją prosto ze słoika jako przekąskę 🙂

  • Reply Asia 28 listopada 2016 at 13:08

    Super. Od dłuższego czasu szukam idealnego dla mnie przepisu ba granole i chyba znalazłam 🙂 Mam tylko jedno pytanie. Jak długo można ją przechowywać?

    • Reply Dominika - Zamieszaj.pl 28 listopada 2016 at 14:01

      W szczelnym pojemniku lub słoiku można granolę przechowywać nawet kilka tygodni… Ale jeśli chcesz tak długo to proponuję wstawić ją do lodówki… Tak dla pewności 🙂

    Skomentuj