DESERY, MUFFINY, BABECZKI, CUPCAKE, NA IMPREZĘ, OWOCE, PODWIECZOREK, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, TRUSKAWKI

Czekoladowe muffinki z truskawkami

14 czerwca 2017

Czekoladowe muffinki z truskawkami to moja dzisiejsza, deserowa propozycja. Połączenie gorzkiej czekolady, śmietankowego kremu i soczystych słodkich truskawek na pewno pokochacie. Wbrew temu co mogłoby Wam się wydawać deser jest naprawdę prosty do wykonania… Muffinki smakują obłędnie!!!

Składniki na około 10 sztuk:
– 140 g masła
– 50 ml mleka
– 140 g gorzkiej czekolady
– 2 jajka
– ziarenka z połowy laski wanilii
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– 200 g cukru
– 150 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać. W kąpieli wodnej rozpuścić masło z pokruszoną czekoladą i mlekiem. Wymieszać do uzyskania gładkiego i jednolitego kremu. Lekko przestudzić.

Do osobnej miski wbić jajka, dodać ziarenka wanilii, śmietanę i cukier. Wymieszać wszystko przy pomocy rózgi. Dodać przestudzony krem czekoladowy, następnie mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszać rózgą do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelać do sztywnych papilotek wypełniając je do 3/4 ich wysokości i piec w temperaturze 170 stopni C przez około 30 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem śmietankowy:
– 250 ml zimnej śmietanki kremówki 36%
– 50 g zimnego serka mascarpone
– 1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i ubić na sztywny krem. Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobnie wycisnąć na wystudzone muffinki.

Dodatkowo:
– 10 truskawek (po jednej na każdy z kubeczków)
– 40 g czekolady (może być deserowa)

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Zamaczać truskawki w czekoladzie. Ułożyć na talerzu. Odczekać aż wystygną, udekorować nimi muffinki.

 

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj