CUKINIA, DANIE GŁÓWNE, FIT, GLUTEN FREE, INDYK, NA ZDROWIE, POMIDORY, RYŻ, SKŁADNIKI, WARZYWA

Cukinia faszerowana indykiem i ryżem

17 maja 2017

Cukinia faszerowana indykiem i ryżem to propozycja na zdrowy obiad… Do tego przepisu wykorzystałam cukinię okrągłą ale spokojnie możecie wykorzystać taką klasyczną, podłużną… Wykorzystałam również chude, indycze mięso ale z udźca, bo jest dużo bardziej soczysty niż filet… Aby obiad był bardziej treściwy zrobiłam do niego jeszcze sałatkę pomidorową… Przepisu nie podaje, bo to żadem przepis, po prostu pomidorki, bazylia, sól, pieprz, oliwa i ocet winny…

Składniki:
– 4 cukinie
– 400 g mielonego indyka (udziec, filet)
– 50 g ryżu
– 1 średniej wielkości cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2/3 szklanki passaty pomidorowej
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
– 1/3 łyzeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1/2 papryki chili

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę, pod koniec dodać czosnek. Następnie dorzucić zmielone mięso, smażyć, mieszając od czasu do czasu aż całe mięso będzie usmażone (całe zrobi się szare). Dodać bazylię, oregano, paprykę, pieprz i sól. Smażyć jeszcze przez 1 minutę, następnie wlać passatę. Gotować aż cały płyn wyparuje. Po tym czasie dodać ryż, natkę a całość dokładnie wymieszać. W międzyczasie przygotować cukinię: piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Cukinię umyć, osuszyć, odkroić „czapeczki” i wydrążyć gniazda nasienne. Polać łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem. Cukinie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Piec przez 15 minut. Podpieczone cukinie nadziewać farszem. Posypać posiekaną chili. Polać łyżką oliwy i wstawić do piekarnika na około 15 – 20 minut do temperatury 180 stopni.

 

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj