DESERY, GLUTEN FREE, JAJKA, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO FRANCUSKU, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, TŁUSTY CZWARTEK, WEGE

Crème pâtissière

20 lutego 2017

Crème pâtissière to nic innego jak krem budyniowy. Słodki, kremowy i obłędzie waniliowy… Idealnie nadaje się do nadziewania pączków, tart czy deserów z owocami… W zasadzie robi się go jak zwykły budyń ale jest o niebo lepszy od takiego z torebki…  Są trzy szkoły robienia crème pâtissière. Pierwsza szkoła mówi o tym , że do kremu dodaje się tylko mąkę ziemniaczaną, druga: mąkę pszenną a trzecia mieszankę tych dwóch mąk w odpowiedniej proporcji… Jak wybrałam pierwszą… Wyszedł naprawdę przepyszny!!!


Składniki:

– 500 ml mleka
– 90 g cukru
– 75 g mąki ziemniaczanej
– 6 żółtek
– 1 laska wanilii

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć nasiona. W rondelku zagotować mleko z wanilią (ziarenka + laska). Zdjąć z gazu. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą pianę. Następnie dodać przesianą mąkę i miksować do połączenia wszystkich składników. Zagotowane mleko przelać przez sitko (najlepiej przed przed kolejnym gotowaniem rondelek opłukać zimną wodą aby masa się nie przypaliła). Do masy jajecznej wlać mleko, cały czas mieszając rózgą. Kiedy mleko i masa jajeczna się połączą, całość z powrotem przelać do rondelka i postawić na gazie. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszać aż masa stężeje (uważać aby krem się nie przypalił). Kiedy masa stężeje powinna mieć konsystencję budyniu. Ważne aby się zagotowała (po spróbowaniu mąką nie powinna być wyczuwalna). Gorącą masę przykrywamy folią spożywczą (folia powinna się dokładnie stykać z masą co zapobiegnie powstaniu twardego kożucha na powierzchni kremu).

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj