COŚ NA ZĄB, PAPRYKA, PODWIECZOREK, ŚNIADANIE, WARZYWA

Ciabatta z ricottą i grillowaną papryką

18 sierpnia 2016

Kanapek ciąg dalszy 🙂 Wczoraj była na zielono a dzisiaj dla odmiany w naszych barwach narodowych 🙂 Zastanawiacie się pewnie co mnie tak napadło z tymi kanapkami… A no napadło… Słowo KANAPKA pewnie kojarzy Wam się stradycyjnie… Z wędliną, serem ewentualnie jakiem (a to już rozpusta)… Ja chciałam Wam pokazać, że kanapki wcale nie muszą być nudne… Wystarczy odrobina własnej inwencji… Sami zobaczcie 🙂

Składniki:

– kawałek ciabatty
– 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
– 2 łyżki ricotty
– pół czerwonej papryki
– sól
– świeżo mielony czarny pieprz
– rukola

Paprykę posmarować z obu stron 2 łyżkami oliwy z oliwek. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej, przykryć pokrywką i grillować do czasu aż zmięknie i miejscami zrobi się prawie czarna. W tym samym czasie ciabattę przekroić na pół, środek skropić 2 łyżkami oliwy i lekko zrumienić na patelni (około 1 minuty). Na ugrillowanej bułeczce rozsmarować ricottę, posypać solą, pieprzem. Na wierzch położyć paprykę i rukolę.

Ciabatta z ricottą i grillowaną papryką (2)

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj