BOŻE NARODZENIE, DESERY, DOMOWA PIEKARNIA, DROŻDŻOWE, KUCHNIE ŚWIATA, PO POLSKU, PODWIECZOREK, SPECJALNE OKAZJE, WIGILIA I BOŻE NARODZENIE

Choinka drożdżowa

19 grudnia 2017

Buszując po książkach, gazetach i stronach chciałam znaleźć taki przepis na ciasto, ażeby symbolicznie wskazywał, że to BOŻE NARODZENIE. Znalazłam przepis własnie na drożdżową choinkę… Tamta była z ciasta francuskiego, z makiem i posypana orzechami. Ja postanowiłam, że zrobię z puchatego ciasta drożdżowego, z masą kakaową i poleje ją obficie lukrem… W smaku, oczywiście pyszna – No bo jak wyrośnięte ciasto drożdżowego może nie być pyszne. Bardziej niż o smak wydaje mi się chodzi tu o jej piękny kształt. Ja moją upiekłam wczoraj, i od razu po lekkim ostudzeniu zniknął pieniek, potem gałązki… W zasadzie został już tylko czubek – TAKA BYŁA PYSZNA 🙂

Składniki na ciasto:
– 500 g mąki pszennej
– 25 g świeżych drożdży
– 2 jajka
– 50 g cukru
– 2 szczypty soli do smaku
– 50 g roztopionego masła
– 1 szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka

Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta drożdżowego

Ciasto: Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z cukrem (po kilku chwilach mieszania drożdże z cukrem zrobią się płynne). Do mąki dodać jajka, sól, drożdże cukrem oraz dolewać powoli mleko zagniatając ciasto. Po zagnieceniu, stopniowo wlewać ciepłe masło i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Składniki na krem kakaowy:
– 2 łyżki wody
– 2 łyżki kakao
– 4 łyzki cukru
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki pszennej

Wodę, cukier i masło podgrzać, mieszać aż wszystko się rozpuści. Następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do lekko wystudzonej polewy dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać.

UWAGA!!! Mąki nie można dodać do gorącego kremu kakaowego ponieważ się zaparzy i zrobią się grudki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto drożdżowe i trochę je wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na podłużny placek o grubości około 7 mm. Wyciąć w nim kształt choinki (trójkąta z pieńkiem) jak na zdjęciu poniżej. Przygotowaną masą kakaową posmarować choinkę. Drugą część ciasta drożdżowego również rozwałkować jak poprzednią część. Rozwałkowanym plackiem dokładnie przykryć drożdżową choinkę posmarowaną masą kakaową. Dopiero teraz odciąć pozostałą część ciasta (wzdłuż obciętych boków pierwszej części choinki posmarowanej masą kakaową). Zwykłym nożem albo nożem do pizzy wyciąć gałązki choinki. Gałązki choinki dwa razy skręcić wokół własnej osi. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu (cała instrukcja jak należy zrobić drożdżowe drzewko znajduje się na zdjęciach poniżej). Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Choinkę posmarować rozkłóconym jajkiem. Ciasto piec około 20 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu, choinkę polać lukrem.

UWAGA!!!
Z ciasta, które zostało po wykrawaniu choinki można zrobić bułeczki.


print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj