DYNIA, KOKTAJLE, OWOCE, PODWIECZOREK, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE

Chocolate Pumpkin Spice Latte

8 września 2016

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca kawa z dodatkiem korzennych przypraw… i DYNIĄ… Wyśmienicie smakuje w jesienne, deszczowe popołudnia… Myślicie, że to profanacja, dodawanie dyni do kawy? To wyśmienite połączenie!!! A dodatek czekolady i cynamonu sprawia, że w domu od razu pachnie wyjątkowo… Myślicie, że istnieje lepsze połączenie niż połączenie kawy i czekolady? Otóż nie… Podpisuję się pod tym obiema rękami. Kawoholiczka 🙂

Składniki:

– 2 szklanki mleka
– 1 szklanka kawy
– 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
– 1/2 purée z upieczonej dyni*
– 1/2 laski wanilii
– 2 łyżki brązowego cukru
– 1/2 łyżeczki korzennych przypraw (mieszanki: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej)
– 2 goździki
– szczypta soli

Dodatkowo bita śmietana do podania i cynamon.

Do rondelka wlać kawę, połamaną czekoladę, cukier i sól. Z laski wanilii wydrążyć nasionka i wrzucić wszystko do rondelka razem z przyprawami korzennymi,goździkami i purée dyniowym. Całość zagotować, cały czas mieszając. W osobnym rondelku podgrzać mleko (prawie do wrzenia ale nie gotować) i spienić je. Z mieszanki kawy i czekolady usunąć laskę wanilii. Połączyć z mlekiem. Przelać do szklanek. Podawać z bitą śmietaną i szczyptą cynamonu.

*Dynię (kawałek) wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w 180 stopniać. Po wystudzeniu, zmiksować ją blenderem na gładką masę.

Chocolate Pumpkin Spice Latte.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj