BOTWINKA, OGÓRKI, SKŁADNIKI, WARZYWA, ZIEMNIAKI, ZUPY

Chłodnik litewski z pieczonymi ziemniakami

6 czerwca 2016

Od jakiegoś czasu pogoda nas bardzo rozpieszcza 🙂 Pora więc się schłodzić w takie ciepłe dni. Dziś postanowiłam przygotować pyszny, orzeźwiający chłodnik z botwinką. Aby nie był taki jałowy, upiekłam do niego młode ziemniaczki z rozmarynem i cytryną.  Obiad wyszedł przepyszny!!! Mam zamiar dalej eksperymentować z chłodnikami 🙂

Składniki na chłodnik:
– 1 pęczek botwinki z buraczkami
– 1 i 1/2 szklanki wody
– 1 szklanka maślanki
– 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka cukru pudru
– pół pęczka rzodkiewek (u mnie 6 sztuk)
– 3 ogórki gruntowe
– 1 łyżka octu winnego
– pęczek koperku
– pęczek szczypiorku
– sól
– świeżo mielony czarny pieprz

Botwinkę dokładnie opłukać i drobno pokroić. Buraczki odciąć, obrać i pokroić w słupki. Wodę zagotować,
dodać same pokrojone buraczki, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut, następnie dodać łodyżki z
listkami i gotować jeszcze przez około 2-3 minuty. Na koniec dodać ocet (po to by wywar nie stracił
koloru). Wywar wystudzić. Czosnek przecisnąć przez praskę i dokładnie rozetrzeć z cukrem pudrem.
Maślankę połączyć z jogurtem i dodać do wywaru z botwinki wraz z czosnkiem z cukrem pudrem,
rzodkiewkami, ogórkami, koperkiem i szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem
posypać zieleniną.

Składniki na pieczone ziemniaki:
– 450 g młodych ziemniaków
– 2 gałązki rozmarynu
– łyżka oliwy z oliwek
– łyżka masła
– sól
– świeżo mielony czarny pieprz
– 3 plasterki cytryny ze skórką

Ziemniaki dokładnie umyć (np. delikatną szczoteczką) i osuszyć. Polać oliwą z oliwek, posypać solą i
pieprzem. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Dodać masło, rozmaryn, obłożyć plasterkami cytryny i
wstawic do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 (włączona funkcja grzania góra – dół) i piec około
1,5 godziny. W trakcie pieczenia można kilkakrotnie ziemniaki przemieszać (aby nie przywarły do dna i
nie przypaliły się). Najlepiej w trakcie pieczenia sprawdzać widelcem czy ziemniaki są już gotowe.

DSC_0102

DSC_0095

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj