COŚ NA ZĄB, DOMOWA PIEKARNIA, DROŻDŻOWE, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO POLSKU, SKŁADNIKI, VEGAN, WEGE

Chleb pszenny – bez wyrabiania

18 listopada 2016

Nie ma to jak domowej roboty chlebek… Ale taki prosty, łatwy bo akurat nie mam czasu. Dzisiaj upiekłam taki właśnie… Chleb pszenny – bez wyrabiania. To tylko cztery składniki, zero pracy, pół godziny w piekarniku a SMAKU? Nie da się opisać smaku tego chleba… Najlepsza jednak w nim jest ta chrupiąca skórka… Co to za smak… Koniecznie musicie spróbować… POLECAM WAM BEZ ZASTANOWIENIA!!!


Składniki:

– 3 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania
– 1/2 łyżeczki drożdży instant
– 1 i 1/2 łyżeczki soli
– 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody (NIE GORĄCEJ!!!)

Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dokładnie wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na obsypaną stolnicę, uformować kulę i przełożyć do miski wyłożonej pergaminem. Odczekać około 30 minut. W tym czasie włączyć piekarnik i nastawić temperaturę 230 stopni C. Wstawić do niego naczynie żaroodporne z pokrywką lub garnek żeliwny aby się rozgrzał. Po 30 minutach garnek wyjąć ostrożnie i przełożyć do niego chleb razem z pergaminem. Przykryć i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zrumienić chleb na złoty kolor (będzie się rumienił około 5 minut). Piekarnik wyłączyć, wyjąć garnek z piekarnika, zdjąć pokrywkę i studzić.

Chleb pszenny - bez wyrabiania..

Chleb pszenny - bez wyrabiania

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj