DOMOWA PIEKARNIA, ŚNIADANIE

Chleb orkiszowy z żurawiną i czarnym sezamem – Bez wyrabiania

18 lutego 2016

Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo pieczonego chleba o poranku. Ja najlepiej lubie przepisy szybkie, takie, które robi się bez zastanowienia. Ten właśnie taki jest.  Przygotowanie tego chleba zajmuje jakieś 25 minut.  Możesz wstać wcześniej, przygotować wszystko i upiec go na śniadanie dla swojej rodziny  🙂

Składniki:

– 250 g mąki przennej typ 650
– 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 4 łyżki płatków owsianych
– garść łuskanego słonecznika (dodatkowo łyżka słonecznika do posypania)
– garść suszonej żurawiny
– 2 łyżki mleka
– pół litra ciepłej (nie gorącej) wody
– łyżeczka czarnego sezamu

Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.
Następnie dodać mąkę, żurawinę i garść słonecznika. Wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem
do pieczenia. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem i sezamem. Piec
przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Wyjąć chleb z piekarnika, następnie polać go 2-3 łyżkami przegotowanej wody. Wody spowoduje, że skórka
odrobinę zmięknie. Po wystygnięciu nadal będzie chrupiąca ale będzie ją można ugryźć 🙂

omlet-0016

omlet-0008

 

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj