DESERY, DOMOWA PIEKARNIA, DYNIA, SKŁADNIKI, WARZYWA

Chałka dyniowa

22 września 2016

Nie ma chyba nic lepszego niż zapach świeżo pieczonego ciasta drożdżowego a do tego z dynią (no może tylko zapach pieczonego chleba ale nie o tym dzisiaj mowa :)) Na początku nie mogłam sobie jakoś wyobrazic tego połączenia ale okazało się, że był to strzał w dziesiątkę!!! Słodycz dyni spowodowała, że nie musiałam dawać aż tyle cukru co zwykle. Puszysta, kolorowa i niezwykle smaczna chałka na stałe zagościła w moim menu… Spróbujcie koniecznie!!!

Składniki:

– 15 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżki stołowe ciepłego (nie gorącego mleka)

– 450 g mąki pszennej
– 60 g cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 jajko + 1 jajko do posmarowania chałki
– 70 g masła
– 200 g puree

Masło rozpuścić i wystudzić. Trzy pierwsze składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić. W tym samym czasie mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, sól jedno jajko, puree dyniowe i masło. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wlać zaczyn drożdżowy, zagnieść i wyrabiać dłonią około 10 minut (ciepło dłoni spowoduje, że ciasto drożdżowe będzie puszyste i niezwykle elastyczne). Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie wciąż mocno lepić się do dłoni posmarować je (dłonie) odrobiną masła albo oleju. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryć czystą ściereczką i poczekać aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 4 długie rulony (pod tym LINKIEM zobaczycie jak można ją zapleść). Zaplecioną chałkę przykryć ściereczką na około pół godziny. Po tym czasie chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem, przełożyć ją na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni (z włączoną funkcją grzania góra – dół) i piec około 30 minut. Gdyby chałka zbyt wcześnie się jednak przypiekła – można w trakcie pieczenia przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej i piec dalej.

Chałka dyniowa..
Chałka dyniowa.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj