DANIE GŁÓWNE, KUCHNIE ŚWIATA, PO MEKSYKAŃSKU, SKŁADNIKI, WIEPRZOWINA

Carnitas

27 października 2017

Carnitas to danie kuchni meksykańskiej. To nic innego jak szarpana wieprzowina, długo pieczona w przyprawach oraz soku z cytrusów. Stanowi bazę do przygotowania nadziewanych tortilli czy tacos. Sekretem carnitas jest długie pieczenie, w niezbyt wysokiej temperaturze, a potem jeszcze zapiekanie w piekarniku z powstałym sosem. Dzięki temu mięso jest niezwykle soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Skórka z pomarańczy poprzez stopniowe uwalnianie olejków eterycznych nadaje mięsu niesamowity zapach i smak…

Składniki:
– 1 i 1/2 kg wieprzowiny (łopatki, karków, szynki)
– 1 duża pomarańcza
– 1 limonka
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżka kuminu (kmin rzymski)
– 8 ząbków czosnku
– 1 większa cebula
– 1 łyżka suszonego oregano
– 3 liście laurowe

Mięso pokroić w dużą kostkę (około 5 x 5 cm). Pomarańczę sparzyć. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Kawałki mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego/żeliwnego, posolić, dodać pieprz, kumin, obrany czosnek (ząbków nie kroić), cebulę, oregano, liście laurowe, sok wyciśnięty z całej limonki oraz sok z pomarańczy. Na koniec wrzucić również skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni na około 2 i 1/2 godziny. W tym czasie mięsa nie mieszać i nie dzielić. Po tym czasie garnek z mięsem wyjąć z piekarnika. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową (albo papierem do pieczenia), wyłożyć na nią kawałki mięsa i delikatnie porozdzielać je widelcem. Mięso polać sosem z pieczenia (około 2 chochelki) a całość wstawić na najwyższą półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z włączona funkcją grill. Zapiekać około 5 – 10 minut.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj