BÓB, DANIE GŁÓWNE, KUCHNIE ŚWIATA, MAKARONY, SKŁADNIKI, WARZYWA

Carbonara z bobem

4 lipca 2016

Proste składniki takie jak: makaron, boczek, śmietanka tworzą to niezwykłe danie. Carbonara to jedno z tych dań, które zrobisz gdy zupełnie brak Ci czasu!!! Ponieważ panuje sezon na bób, do mojej carbonary dodałam właśnie ten składnik… Odmienił je zupełnie… Wy możecie dodać swój ulubiony. Pomyślcie co to może być i do dzieła!!! Nie ma na co czekać 🙂

Składniki:

– 150 g makaronu pappardelle
– 1 szklanka ugotowanego, obranego bobu
– 80 g wędzonego boczku
– 1 szklanka śmietanki 18%
– 1 szalotka
– 2 ząbki czosnku
– 2 żółtka
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 30 g parmezanu (ewentualnie grana padano)
– grubo mielony, czarny pieprz
– sól do smaku

Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać śmietankę z żółtkami, tartym serem, pieprzem i posiekaną pietruszką. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek. Jak tylko puści odrobinę tłuszczu, wrzucić cebulkę i czosnek. Smażyć około 3 minuty na średnim ogniu (tak aby cebulka była szklista inaczej będzie gorzkawa). Ugotować makaron – NIE PŁUKAĆ GO – a najlepiej przełożyć go bezpośrednio z garnka na patelnię. Całość delikatnie podrzewać na niewielkim ogniu. Wlać śmietankę z żółtkami i cały czas mieszać do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Zdjąć z palnika. Na koniec do całości dorzucić bób. Makaron można posolić ale nie zbyt dużo bo ser i boczek już są słone. Posypać parmezanem i grubo mielonym pieprzem.

Carbonara z bobem

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj