DOMOWA PIEKARNIA, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO AMERYKAŃSKU, WEGE

Bułeczki hamburgerowe

28 sierpnia 2018

Upał trochę zelżał więc spokojnie mogę „odpalić” piekarnik. Wzięło mnie na burgery. Ale takie domowe, nieoszukane. Na początek upiekłam domowe bułeczki hamburgerowe. Miękkie, lekkie, pachnące z dodatkiem sezamu. Trochę wyrabiania było (jak to przy drożdżowym), ale efekt zaskoczył wszystkich. Jak wskazuje nazwa, upiekłam je do burgerów ale do twarożku i dżemu na śniadanie też się świetnie nadają 🙂

Składniki na 8 bułeczek:
– 3/4 szkl. ciepłej wody
– 3 łyżki ciepłego mleka
– 2 łyżeczki drożdży instant
– 2 i 1/2 łyżki cukru
– 2 jaja (w temp. pokojowej)
– 3 i 1/3 szkl. mąki pszennej
– 1 i 1/2 łyżeczki soli
– 2 i 1/2 łyżki masła

Dodatkowo:
1 żółtko, 1 łyżka śmietanki kremówki (ewentualnie mleka), nasiona sezamu.

Mąkę przesiać do miski. Masło rozpuścić. Drożdże zalać ciepłym mlekiem (NIE GORĄCYM!), dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość wymieszać i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce aż całość się spieni i powstanie zaczyn. Do przesianej mąki dodać sól, wbić jaja, wlać zaczyn i dolewać powoli wodę, zagniatając ciasto. Po zagnieceniu, stopniowo wlewać ciepłe masło i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne (około 15 minut). Przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć z misy na stolnicę, powyrabiać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza i podzielić na około 8 równych części. Uformować kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć dłonią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C z włączoną funkcją grzania góra – dół. Wierzch każdej bułeczki posmarować rozkłóconym żółtkiem ze śmietanką lub mlekiem i posypać sezamem. Bułeczki piec około 16 minut.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj