DESERY, DROŻDŻOWE, NA ZDROWIE, PODWIECZOREK, SPECJALNE OKAZJE, TŁUSTY CZWARTEK, WEGE

Bomboloni – włoskie pączki z kremem budyniowym

21 lutego 2017

Tłusty Czwartek już za pasem. Pora przygotować pączki. Ja zrobiłam bomboloni – czyli włoskie pączki z kremem budyniowym. Puszyste, pachnące pomarańczą i wanilią… Usmażone w głębokim oleju i posypane cukrem pudrem. Idealnie pasują do popołudniowej kawy czy herbaty… Ostrzegam!!! Nie da się zjeść tylko jednego 🙂


Składniki:

– 500 g mąki pszennej
– 75 g cukru pudru
– 100 g roztopionego masła
– 20 g świeżych drożdży
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki letniej wody
– 3 jajka
– 2 żółtka
– skórka otarta z 1 pomarańczy

Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia

Na początku zrobić rozczyn. Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki wody. Na koniec dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać (by nie było grudek). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) do wyrośnięcia na około 15 – 20 minut. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki (oprócz masła) i zaczyn. Całość wyrobić przez około 5 minut. Po tym czasie dodać rozpuszczone (ale nie gorące) masło. Wyrabiać przez około 10 – 15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny (ciasto podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i krótko wyrobić (aby pozbyć się powietrza). Ciasto rozpłaszczyć dłońmi na placek o grubości około 2 cm. Wycinać szklanką kółka. Wycięte kółka przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 25 – 30 minut. Po wyrośnięciu pączki smażyć na rozgrzanym oleju po około 1,5 minuty z każdej strony. Po ostudzeniu nadziewać szprycą kremem z TEGO PRZEPISU i posypać cukrem pudrem .

Uwaga! Oleju powinno być sporo. Jeśli damy go za mało, paradoksalnie pączki będą bardziej go chłonąć. Wrzucenie kilku pączków na zbyt małą ilość oleju, spowoduje nagły spadek temperatury i pączki zaczną się „gotować” a nie smażyć.

 

print

Może również lubisz?

2 komentarze

  • Reply Magda 21 lutego 2017 at 18:14

    Jaki pyszny przepis! Man sea pytania: Co zrobic jesli mam tylko drożdże w proszku i ile pączków wychodzi (średnio) z tego przepisu?

    • Reply Dominika - Zamieszaj.pl 27 lutego 2017 at 13:28

      Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale miałam problemy techniczne. Jeśli chodzi o przelicznik drożdży to zasada jest taka: 7g drożdży suchych odpowiada 25g drożdży w kostce. Jeśli w przepisie jest 20g drożdży świeżych to odpowiada to dokładnie 5,6g drożdży suchych. Przyjmujemy zatem, że do przepisu potrzebujemy około 6g drożdży… Z tego przepisu wyszło mi jakieś 25 pączków. Z tym, że wyszły one mniejsze niż tradycyjne… Wycinane szklanką:) P.s Zainspirowała mnie Pani do napisania kolejnego postu: PRZELICZNIK DROŻDŻY SUCHYCH NA ŚWIEŻE 🙂

    Skomentuj