BURACZKI, GLUTEN FREE, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO POLSKU, SKŁADNIKI, WARZYWA, WIEPRZOWINA, ZUPY

Barszcz czerwony zabielany (na żytnim zakwasie)

6 grudnia 2016

Barszcz czerwony zabielany (na żytnim zakwasie) to zupa, którą mogłabym jeść co drugi dzień… A tak poważnie to jem ją w zasadzie raz w tygodniu… Słodko – kwaśna  z pysznymi, tłuczonymi ziemniaczkami… Pychota… Przyznam szczerze, że taki na żytnim zakwasie (jak od zarania dziejów robiło się to w moim domu)  nie jadłam nigdzie… Pewnie jesteście sceptyczni na takie połączenie 🙂 Ale pomyślcie, że ten zakwas dodaje się zamiast soku z cytryny, który ma za zadanie zachować intensywny kolor buraczków i i nadać winny posmak 🙂


Składniki:
– 400 g żeberek
– 3 średnie czerwone buraczki
– 1 średnia marchew
– nieduży kawałek selera
– 1 średnia pietruszka
– 1 średnia cebula w łupice
– 1 ząbek czosnku
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 3 listki laurowe
– 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej, np.18%
– 1 szklanka zakwasu żytniego np. z TEGO PRZEPISU
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Mięso opłukać i podzielić na pojedyncze żebarka (szybciej się ugotują). Włożyć do garnka, zalać 2,5 litrami zimnej wody, zagotować, zszumować, dodać liście laurowe i ziele angielskie a ogień zmniejszyć do minimum i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. W międzyczasie obrać buraczki, opłukać i pokroić w słupki. Obrać marchewkę, seler, pietruszkę, czosnek a cebulę przypalić na ogniu (obrać tylko zewnętrzne liście, pozostawić jedną warstwę pomarańczowych liści – cebulę można upiec też w piekarniku przy okazji pieczenia np. mięsa – tak dla oszczędności). Po tym czasie do wywaru dodać warzywa. Po zakończeniu gotowania (po 40 minutach) dodać buraczki. Gotować pod przykryciem lub z lekko uchyloną pokrywką przez około 10 – 12 minut na bardzo malutkim ogniu, po tym czasie wlać szklankę zakwasu żytniego, zagotować i odstawić z ognia i trochę przestudzić (około 15 minut – w tym czasie buraczki naciągną kolorem). Śmietanę wlać do dużego kubka, dodać chochelkę gorącej zupy, dokładnie wymieszać i tak zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Całość doprawić solą i świeżo mielonym czarnym piperzem. (ZUPY NIE GOTOWAĆ BO SIĘ ZWAŻY!!!). Podawać z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami i korekiem.

Barszcz czerwony zabielany (na żytnim zakwasie) (2)

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj