BOŻE NARODZENIE, BURACZKI, FIT, GLUTEN FREE, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO POLSKU, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, VEGAN, WARZYWA, WEGE, ZUPY

Barszcz czerwony wigilijny

11 grudnia 2016

Czego jak czego ale na wigilijnym stole absolutnie nie może zabraknąć barszczu czerwonego. Intensywny w kolorze i smaku, absolutnie przepyszny… Ten, który dziś Wam prezentuję robiłam dwa dni… To znaczy naciągał kolorem i smakiem dwa dni… Przygotowywany na warzywach, suszonych grzybach z dodatkiem majeranki i kilku kropel octu… Z czym go jeść? Ano chyba ze wszystkim: uszkami, pierogami, krokietami albo ROGALIKAMI DROŻDŻOWYMI… Możecie go przygotować wcześniej, bez obawy że się zepsuje… Pamiętajcie tylko aby go NIE ZAGOTOWAĆ!!!


Składniki:
– 2 kg buraków
– 2 średnie marchewki
– 2 średnie pietruszki
– 1 średnia cebula w łupince
– ok. 20 cm pora
– kawałek selera wielkości cebuli
– 5 liści laurowych
– 10 sztuk ziela angielskiego
– 10 sztuk czarnego pieprzu
– 4 suszone borowiki
– 3 ząbki czosnki
– 1 kwaśne jabłko (nieobrane)
– 4 łyżki octu spirytusowego
– sól i ewentualnie świeżo mielony czarny pieprz
– 2 łyżki majeranku

Buraczki obrać. Pokroić w słupki. Marchew i pietruszkę obrać – pozostawić w całości. Cebulę przekroić i opalić na gazie (ewentualnie w całości upiec w piekarniku – przy okazji pieczenia innej potrawy). Buraczki, marchew, pietruszkę, cebulę, por, seler, czosnek, liście, kulki ziela i pieprzu, suszone grzyby zalać zimną wodą. Wody nie powinno być więcej niż do wysokości warzyw w garnku. Całość zagotować i gotować na minimalnych ogniu około 5 minut (barszcz powinien mrugać, nie może się intensywnie gotować). Po tym czasie ogień wyłączyć i wlać ocet i dodać przekrojone na połówki jabłka. Tak powstały wywar (razem z warzywami) odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Na następny dzień wszystko odcedzić, posolić, dodać majeranek, ewentualnie dodać mielony pieprz. Podgrzać i podawać, np. z pierogami, uszkami albo rogalikami z TEGO PRZEPISU.

UWAGA! Barszczu podczas podgrzewania absolutnie nie wolno zagotować!!! Zagotowany barszcz się odkwasza i traci kolor. Jeśli przypadkiem wam się zagotuje, od razu wyłączyć, dodać odrobinę, octu, soku z cytryny albo kwaśne jabłka.

Barszcz czerwony wigilijny

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj