GRZYBY, SKŁADNIKI, ZUPY

Barszcz biały z grzybami

12 września 2016

Jesień nadal pachnie grzybami… W tym roku lasy obrodziły prawdziwkami, podbgrzybkami, kurkami… Bogactem jesieni będę się cieszyć przez najbliższych kilka przepisów 🙂 Dzisiaj to barszcz biały ze smażonymi na masełku grzybkami… Jedliście kiedykolwiek taki? U mnie w domu ten barszcz to legenda… Nie ma bez niego jesieni… Jako dziecko niespecjalnie go lubiłam, ale teraz w świecie wszędobylskiej pieczarki…
To nie tak, że nie lubię pieczarek… Kocham je, ale jak mam możliwość dodania świeżych grzybów… Niezastanawiam się 🙂

Składniki:

– 500 g mięsa wieprzowego z kością (żeberka, łopatka, kości wieprzowe)
– 400 dag świeżych grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków, kozaków)
– 2 litry zimnej wody
– 6 kuleczek ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 cebuli (nieobranej, w skórce)
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– gałązka selera
– 1/2 litra zakwasu
– 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1 łyżeczka majeranku
– 2 łyżeczki soli
– zielona pietruszka do posypania
– 1 łyżka masła
– pół szklanki kwaśnej śmietany

Grzyby oczyścić i pokroić i w plasterki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby (około 7 – 10 minut). Do większego garnka włożyć mięso i zalać zimną wodą. Gotować aż do miękkości (około godziny). Po tym czasie do mięsa dodać marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek, przypaloną na ogniu (albo upieczoną w piekarniku) cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wywar zdjąć z ognia po około 20 minutach. Mięso oddzielić od kości i pokroić w większą kostkę a warzywa w plasterki (warzyw narazie nie dodajemy wywaru bo by się rozgotowały). Do gotującego się wywaru wlać zakwas. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać resztę składników, czyli: pieprz, sól, majeranek i pokrojoną w plasterki włoszczyznę. Na koniec dodać śmietanę (najpierw ją zahartować czyli wlać do niej pół szklanki gorącego żuru, dokładnie wymieszać a potem całość wlać do zupy). Barszcz podawać posypany  posiekaną pietruszką.

20160824-DSC_0068

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj